Qui som

El teu poble, la teva ràdio

Amb l’arribada de la democràcia, i després de les eleccions municipals de 1979, van aparèixer les primeres ràdios locals. Van ser una nova forma de comunicació més propera a la gent. Van treballar per promoure la cultura i trencar amb la repressió que es va patir en temps de la dictadura, especialment en l’àmbit de la comunicació.

El 8 d’octubre de 1981, el Ple municipal de Sant Vicenç dels Horts va aprovar l’inici dels tràmits per a la creació d’una emissora. El procés va culminar el 22 de gener de 1982, quan es va inaugurar oficialment Ràdio Sant Vicenç dins dels actes de la Festa Major i la Mostra. El programa d’entreteniment La Pepada -conduït pel Pep Ramoneda, el Pep Romero i la Pepi Meca els diumenges al matí- va ser el primer que es va emetre des del carrer a la nova emissora local.

La ràdio era a les golfes de l’edifici de l’Ajuntament i comptava amb la infraestructura mínima per poder emetre. Des de l’inici, Ràdio Sant Vicenç va mantenir una graella estable i diària des de les 15.45 fins a les 23 h i emetia des del dial 101.2 gràcies a la gran tasca de les primeres persones que van col·laborar desinteressadament a la ràdio, tant davant del micròfon com al control de so.D’aquesta primera època, en podríem destacar el programa cultural Som un poble, conduït per la Paquita Pahissa i les germanes Immaculada i Rosa Maria Caralt; el programa adreçat al públic infantil Los Petetes de la radio, dirigit per l’Encarni Vela, o els musicals conduïts per la Pilar Caparà, l’Arcadi Tuset i el Josep Anton Ramoneda.L’any 1985, amb l’entrada a l’associació Emissores Municipals de Catalunya, es va donar una nova empenta a les emissions de Ràdio Sant Vicenç, amb una programació diferent i un canvi de dial al 103.9 FM. L’any 1986 es va ampliar l’horari de la ràdio i es va començar a emetre també als matins, amb una emissió continuada des de les 10 h. El trasllat de l’emissora de la Casa de la Vila a l’edifici dels antics Salesians, al 1990, va representar una millora important, ja que es va renovar bona part de l’equip tècnic.L'any 1993 es va canviar el dial al 90.9 FM i actualment s’emet al 90.2 FM. En els últims anys, la ràdio municipal s’ha modernitzat tecnològicament. Arran d’un problema a l’edifici dels antics Salesians al 2008, Ràdio Sant Vicenç va haver de tancar durant uns mesos. Aquest període es va aprofitar per crear una nova manera d’entendre la ràdio, amb una programació renovada. L’octubre de 2009, Ràdio Sant Vicenç va tornar a les ones amb un nou emplaçament dins del mateix edifici i un nombrós equip de col·laboradors i col·laboradores.En els últims anys, l’emissora ha portat els seus continguts a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Youtube), on es facilita la interacció amb la ciutadania i es fa palès el paper dinamitzador i vertebrador que aquest mitjà de comunicació desenvolupa al municipi.

Ràdio Sant Vicenç també participa en la creació de continguts del web www.informatiucomarcal.com pel fet de ser una de les emissores municipals del Baix Llobregat que històricament va participar en l’informatiu de ràdio que va donar lloc a aquest web, que també compta amb aplicació mòbil.

Durant el curs 2009–2010, Ràdio Sant Vicenç va crear un nou espai, Aula Dial, una activitat del Pla Educatiu d’Entorn en què l'alumnat de 5è de primària de les escoles vicentines fan un informatiu en directe com si fossin la redacció d’una emissora de ràdio professional. Tres edicions més tard, Ràdio Sant Vicenç va fer història amb Aula Dial amb l’obtenció del Premi de Comunicació Local de la Diputació de Barcelona al Millor Programa de Ràdio 2012, un dels reconeixements més importants de Catalunya en l’àmbit local. Un any abans, i coincidint amb el 30è aniversari de l’emissora, Ràdio Sant Vicenç també va aconseguir amb el programa Recerques una Menció de Qualitat als Premis Ràdio Associació en la categoria de Millor Programa de Ràdio Local per haver sabut adaptar al format radiofònic els millors treballs de recerca dels tres centres de secundària de Sant Vicenç dels Horts.
Tots aquests anys d’emissions han estat possibles gràcies als esforços dels col·laboradors de Ràdio Sant Vicenç. L’emissora compta actualment amb més de 40 persones voluntàries que fan programes de diversos estils i temes. La graella la componen més de 45 hores setmanals de programació pròpia, a més de les transmissions en directe dels fets de major interès del municipi, com ara els plens municipals o alguns actes de les festes majors.

L’emissora municipal també encapçala la recollida de joguines que cada any fa l’Ajuntament de Sant Vicenç, amb una marató de recollida de joguines a finals de desembre.El 22 de gener de 2012, Ràdio Sant Vicenç va celebrar el seu 30è aniversari. Aquesta celebració va servir per renovar la vocació de servei públic de Ràdio Sant Vicenç i actualitzar la seva imatge, amb un logotip més modern i funcional. Els actes de commemoració es van centrar en la Festa Major d’Hivern i la 28a Mostra Comercial i Agrícola. L’emissora municipal va emetre en directe tot el cap de setmana des de l’estand que tenia a la Mostra. Hi van passar representants d’entitats, ciutadans anònims i col·laboradors de totes les èpoques. També es va unir a aquesta celebració el programa Eureka! de COM Ràdio, que va emetre una edició especial, cent per cent vicentina, des de la plaça de la Vila.


 

L’objectiu de l’emissora és informar la ciutadania vicentina de tot el que passa al poble, entretenir amb programes i històries de proximitat, donar veu a les entitats i promoure la participació ciutadana.

 

En aquest sentit, la cobertura informativa de les eleccions municipals de 2015 va suposar un exercici ambiciós per informar, generar debat i aportar a la societat vicentina totes les claus necessàries per conèixer les diferents propostes electorals. Ràdio Sant Vicenç va organitzar i emetre: cinc debats temàtics en espais públics i amb intervencions ciutadanes, un debat de caps de llista, una tertúlia ciutadana, un programa especial de Barris amb totes les associacions de veïnat, espais especials diaris i la cobertura de la campanya electoral a l’informatiu local i el programa informatiu de la nit electoral.

 

Aquesta àmplia cobertura informativa es va poder desenvolupar gràcies a la contractació de quatre professionals (dos periodistes i dos tècnics de so) mitjançant plans d’ocupació, la col·laboració de cinc periodistes de La Xarxa de Comunicació Local i el personal voluntari de Ràdio Sant Vicenç. 

 

A més, la cobertura informativa de la campanya es va fer seguint exclusivament criteris periodístics, amb l’objectiu de garantir el dret ciutadà a rebre informació veraç, sense aplicar els blocs electorals previstos a la Llei Orgànica del Règim Electoral General, que fixen un ordre i un temps determinat per a les informacions polítiques durant les campanyes electorals en funció dels resultats obtinguts per cada formació en les darreres eleccions. Als comicis de 2011 tampoc es van aplicar blocs electorals a Ràdio Sant Vicenç, però al 2015 es va fer un pas més perquè es va informar de la campanya electoral de les formacions que, tot i no tenir representació a l’Ajuntament, comptaven amb un arrelament evident al municipi. 

 

La importància del consens assolit entre Ràdio Sant Vicenç i les formacions polítiques es va reforçar amb l’aprovació d’una moció, per unanimitat, al Ple municipal de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en contra dels blocs electorals i a favor de la informació elaborada amb criteris professionals.

En aquest sentit, Ràdio Sant Vicenç va esdevenir un exemple de feina periodística independent i professional en campanya electoral, fins al punt que se’n va fer ressò el TN de TV3. 

 

Al març de 2016, Ràdio Sant Vicenç va escriure una nova pàgina fonamental de la seva història: el trasllat als estudis actuals de Ca l’Aragall. Les millores més significatives d’aquest canvi d’ubicació són poder comptar amb dos estudis de gravació, en lloc d’un, i situar l’emissora municipal al centre del municipi, amb més visibilitat. Comptar amb unes instal·lacions més àmplies també afavoreix la participació ciutadana, especialment la col·laboració amb les escoles, ja que els estudis dels antics Salesians sovint es quedaven petits, tant per espai físic com per disponibilitat horària. 

 

Tot l’equip de Ràdio Sant Vicenç va celebrar amb la ciutadania l’inici d’aquesta nova etapa l’11 de juny de 2016, amb una jornada de portes obertes a l’emissora.